• Facebook Social Icon

Højby Skovvej 40

5260 Odense S

kostmodkraeft@gmail.com

Telefon: 3024 7879

Functional medicine - mad som medicin

November 4, 2017

Jeg har virkelig fået udvidet min værktøjskasse med min nye ernæringsuddannelse. Særlig begejstret er jeg for den functionelle medicin, hvor ernæringen spiller en stor rolle. Den functionelle medicin er en forskningsbaseret model, der tager afsæt i et helhedsorienteret menneskesyn. Der arbejdes udfra den tankegang, at kroppen består af en række funktionsområder, som indbyrdes påvirker hinanden. Inspireret af en af mine meget dygtige undervisere Marianne Fjordgaard, kan modellen forklares og forstås således:

Forstil dig kroppen som et stort edderkoppespind. Et sted, midt i dette edderkoppe-spind, flyver en flue ind og sætter sig fast. Det er let at forestille sig, at fluen ikke kun påvirker edderkoppespindet lige der, hvor den har sat sig fast. Den vil baske vildt med vingerne og forsøge at komme fri - og trække edderkoppespindet skævt i alle retninger. Fluen vil altså skabe ballade mange andre steder end lige der, hvor den har ramt.

 

Med den forståelsesramme forsøger vi os frem - indenfor den functionelle medicin. Vi er bevidste om, at det langt fra er sikkert, at årsagen til et givent symptom eller lidelse skal findes lige der, hvor det eller den mærkes mest (der, hvor fluen har sat sig fast). Årsagen kan sagtens ligge et helt andet sted, i et helt andet funktionsområde (der, hvor fluen har trukket edderkoppespindet skævt).

Fx kan en ubalance i tarmsystemet komme til udtryk som hudproblemer, ledsmerter, påvirket immunforsvar eller kognitiv dysfunktion. Mest fornuftigt er det da, set udfra et functional medicinsk synspunkt, at forsøge at behandle tarmubalancen fremfor at udlevere cremer, smertestillende medicin, antibiotika eller antidepressiva. Herunder ses functional medicine træet, som på glimrende måde viser, hvordan "træets" synlige lidelser kan have rod i usynlige og underliggende problemstilliger. 

 

Det giver så god mening for mig at forsøge at finde årsagen til "problemet" fremfor blot at symptomlindre. I vores søgen efter årsager anvender vi også, foruden gennemgang af kroppens forskellige funktionsområder, andre forskellige værktøjer, bla tidslinjen og 5R programmet, som jeg i tidligere blogindlæg har været inde på. Og så selvfølgelig maden, som i mange tilfælde kan være den bedste medicin, der desuden er helt uden bivirkninger. Så tag et ekstra kig på din tallerken - det er bestemt ikke ligegyldigt, hvad vi putter i munden:-)

 

Billedet er lånt fra Anna Iben Hollensberg m.fl's nye bogserie om Functional foods, som i øvrigt varmt kan anbefales.

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Blog

Blogindlæg

Sundt ferieslik til kagegruppen

July 18, 2019

1/10
Please reload

Arkiv
Please reload