• Facebook Social Icon

Højby Skovvej 40

5260 Odense S

kostmodkraeft@gmail.com

Telefon: 3024 7879

Fylder du den rigtige benzin på motoren?

August 9, 2017

På billedet ovenfor ser I en tredobbelt verdensmester i henholdsvis mountainbike og cykelcross. Der er ingen tvivl om, at han kører på noget godt, og her tænker jeg ikke på cyklen men på brændstoffet. Og jeg ved det med sikkerhed, for det er min søn.

Men hvad har det så lige med Kost mod Kræft at gøre?

Det skal jeg fortælle jer, men allerførst vil jeg bede jer om at tænke over mine næste par sætninger. 

 

Det er almen viden, at maden spiller en afgørende rolle i en topatlets hverdag, både når der skal trænes, præsteres og restitueres. Det er et faktum, hvortil der aldrig stilles spørgmål.

 

Tilbage til min hverdag, hvor jeg møder mennesker med kræft hver dag som får kemoterapi dagligt, ugentligt, hver fjortende dag, hver tredje eller fjerde uge - måned efter måned. Her synes maden mindre betydningsfuld. Tror mange kan genkende at have fået at vide, at de bare skal gå hjem og spise det, som de har lyst til. Det bestemmer man selvfølgelig også helt selv. Men er man i den situation, at man har lyst og overskud til at tage kampen op - så er det min påstand, at maden er præcis lige så vigtig for et menneske som modtager kemoterapi, som det er for atleten der præsterer på højt niveau - at vælge sine byggesten med omhu.

 

Selvfølgelig vil min vejledning i bla tallerkenfordelingen af kulhydrater, proteiner og fedtstoffer være forskellig afhængig af om du er atlet eller om du er menneske i behandling med kemoterapi. Men det er altid anbefalelsesværdigt at gå efter god kvalitet.

Det har længe været vores bedste bud på en ernæringsvejledning i afdelingen, at anbefale en kost rig på proteiner. Det er bestemt også vigtigt, men at få gode fedtstoffer tilført er mindst lige så vigtigt.

 

Meget kort er proteinerne kroppens vigtigste byggesten. Måske tænker du her på en god, stor, rød bøf. Mindre belastende for kroppen og langt bedre er det, hvis du kan få nogle af planterigets proteinbomber ind i din kost. De "grønne" proteiner fra fx bønner, linser, quinoa og kikærter er hamrende sunde.

 

Fedtstofferne er som sagt mindst lige så vigtige. Vi bruger dem, når vi skal bygge nye celler (alle vores celler er omgivet af en cellevæg, som er lavet af fedtsyrer), til vores nervesystem, hjerne, hormoner og optagelse af de fedtopløselige vitaminer mm. Og de gode fedtstoffer findes bla i fisk, koldpressede planteolier, mandler og nødder, frø og kerner, avokado mm - og ikke i raffinerede olier, margariner og kirkegården, ups kærgården.

 

Hvis du er blevet nysgerrig på, hvad du selv kan gøre for at styrke din krop til at klare et behandlingsforløb med kemoterapi, så send mig en mail på kostmodkraeft@gmail.com

 Jeg vil gøre mit bedste for at hjælpe dig.    

 

Afslutningsvis vil jeg nævne, at det hører sjældenheden til, at jeg blærer mig med min søn. Er selvfølgelig vældig stolt af ham. Jeg vælger dog at inddrage ham i denne sammenhæng for at understrege og præcisere mit budskab om, at det - i min verden - er lige så stor en præstation at gennemgå et behandlingsforløb med kemoterapi, som det er at være topatlet. 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Blog

Blogindlæg

Sundt ferieslik til kagegruppen

July 18, 2019

1/10
Please reload

Arkiv
Please reload