• Facebook Social Icon

Højby Skovvej 40

5260 Odense S

kostmodkraeft@gmail.com

Telefon: 3024 7879

Blog

July 18, 2019

Sommerferien står for døren, og "kaffestuerne" rundt om på de mange arbejdspladser bugner af feriekager, slik og andre godter. Det er super lækkert, men også lidt farligt...

Det kræver virkelig sin mand - at modstå kagebordets fristelser🧁🍰🎂

Jeg elsker også selv kage. Jeg "tåler" det bare ikke i store mængder. Det ved jeg faktisk ikke om nogen gør. Ved ikke om I kender det, men tager jeg først et stykke, så har jeg også lyst til to - og helt sikkert igen dagen derpå😬

Jeg kunne skrive en hel bog om, hvorfor det er bedst at lade være, hvilke negative konsekvenser sukker har på kroppen, hvordan man kan gøre musklerne bedre til at optage sukkeret og meget andet - men det bliver ikke i dag. Jeg holder nemlig sommerferie og har blot lovet at dele en af mine favorit-opskrifter - med mine nye kollegaer. En opskrift på sundt ferieslik.

Og nej, jeg er ikke fanatisk og bliver det heller aldrig. Jeg prøver blot at finde en balance midt i kageorgiet - og hvor paradoksalt er det lige, at jeg af...

July 17, 2019

Professorens energigrød, grøn yoghurt, grøntsagssmoothie, greenie eller bare grøn grød. Jeg har prædiket om dem alle, som i bund og grund er det samme. Blendede grøntsager🥦🥬🥒

Kært barn har mange navne...

Personligt skulle jeg lære at spise den grønne grød. Nu er jeg vild med den. Jeg kan mærke, at den er god for mig. Den tilfører mig energi og godt humør. Den er blevet til en af mine morgenmadsfavoritter☺️

Og inden dagen næsten er i gang, så har jeg indtaget 400-500 gram grøntsager ud af de 600-1.000 gram, som anbefales. Ja, en anbefaling som faktisk er mit vigtigste råd i forhold til at holde sygdom for døren.

Hvis du har mod på at prøve den grønne grød, så kan det være fornuftigt i starten at følge en opskrift, så er smagen lidt mere afrundet.

Du kan fx prøve denne grønne morgenskål.

Alternativt professorens grønne energigrød.

I dag eksperimenterer jeg mere med min grønne grød. Jeg afprøver tit nye opskrifter. Andre dage er det blot, hvad køleskabe...

July 16, 2019

Vigtig læsning fra en af vores største ernæringseksperter - herhjemme, Umahro Cadogan.

Læs med her.

Jeg har selvfølgelig ikke samme erfaring og ekspertise som ham, men jeg vejleder og er tillige uddannet indenfor functinal medicine, så mine redskaber er de samme😇

Så hvis du døjer med vedvarende symptomer og/eller kronisk sygdom, og er træt af blot at symptombehandle - uden at blive klogere på årsagen/årsagerne til din lidelse, så tøv ikke. Send mig en mail og jeg vil gøre alt, hvad jeg kan - for at hjælpe dig.

Følg med her på siden de næste par dage...

Jeg påtænker bla at dele en af mine anti-inflammatoriske opskrifter, som jeg bruger (stort set) på daglig basis til at holde mine gener til overdreven inflammation og autoimmunitet - i skak.

Jeg har desuden lovet en del af mine nye kollegaer opskriften på mit sunde ferie slik, så den vil også dukke op en af dagene😘

June 23, 2019

Jeg elsker mad. Mad er min passion. Det behøver ikke være gourmetmad. Jeg er mere optaget af "functinal foods", altså mad vi kan bruge som medicin🥦🥦

Når vi taler om mad som medicin, så er grøntsagerne svære at komme uden om, særligt kål. Det er efterhånden adskillige år siden, at jeg begyndte at interessere mig for sundhedsværdien i kål. Til at starte med, var jeg især optaget og fascineret af de mange kraftfulde plantestoffer, som kål indeholder, og som i mange forsøg har vist sig virksomme som kræfthæmmere. Senere er jeg blevet klogere på og mere bevidst om, at kålsorternes høje fiberindhold er mindst lige så vigtige, da de er den bedste næring til vores essentielle tarmbakterier. Fibrene binder også affaldsstoffer som brugt kolesterol og østrogen til sig - og sørger for, at de fragtes ud af kroppen og ikke "forgifter" os. Ikke at forglemme alle de vitaminer og mineraler som planterne indeholder. Alle disse faktorer placerer kål i superligaen over vigtige grøntsager. Grøntsager...

June 19, 2019

Frokost på en fridag💚
Der er ikke noget mere fantastisk end at have en fridag midt på ugen.
Der bliver handlet, hakket og snittet, bagt og kokkereret - alle mulige forberedelser som letter hverdagen - resten af ugen. Og så bliver der selvfølgelig slappet af...Det er vigtigt.
Jeg går ind for en ugentlig fridag til alle. Der foreligger faktisk forskning, der bla påviser højere effektivitet, større arbejdsglæde og mindre sygefravær - hos mennesker, der arbejder på nedsat tid.
Noget at tænke over måske!!
Nå men det er min frokost det skal handle om. Jeg refererede til "Tarme i topform" forleden. Både salaten og den glutenfrie boller er inspireret derfra.


I dag lavede jeg en stor portion bagt kål, så er der både til aftensmaden og madpakken i morgen.
I ovnen kom:
2 fennikler i både
1 spidskål i både
Bådene dryppes med olivenolie og citronsaft. Drysses med græskarkerner, fintsnittet frisk chili og citronskal. 
Smages til med saltflager og friskkværnet peber.

Bages ved højst 180 grader i 20-3...

June 15, 2019

I foråret skulle jeg have været til en offentlig forelæsning på Aarhus Universitet med et af mine helt store forbilleder - Oluf Borbye Pedersen. Den blev desværre aflyst.

Her til eftermiddag, hvor jeg af vejrmæssige årsager, var tvunget til at sidde indendøre, fandt jeg netop denne forelæsning på youtube - blot fra et andet universitet☔️

Jeg har lyttet og lyttet med stor begejstring. Åhh, hvor er det spændende...

Det er bestemt ikke uden grund, at der er overvældende interesse i tarmbakterie-forskning. Under forelæsningen kommer Oluf Borbye Pedersen bla ind på den kommunikation der foregår mellem vores tarm og vores hjerne.

Han forklarer på en let tilgængelig måde, hvordan man ved at manipulere med mus' tarmbakterier kan fremkalde ængstelige mus, nysgerrige mus, overmodige mus, lærenemme mus samt mus med ændret smertetærskel. 

Denne forskning er i fuld gang på mennesker, og flere tankevækkende resultater er allerede dukket op. Noget tyder på, at jo større diversitet, dvs mangfoldi...

June 9, 2019

I dag skal I have endnu en af mine favoritter. Dem har jeg mange af og de varierer over tid☺️

I perioder eksperimenterer jeg lidt med min morgenmad. Dels for at få noget variation ind i min kost, men også for ikke at løbe sur i en bestemt grød.

Det gør en verden til forskel for mig, at få grøntsager indenbords allerede fra morgenstuden - så mit fokus ligger ofte her, ved grøntsagerne. 

Jeg får simpelthen mere energi, bedre humør og jeg kan mærke forskel på mit engagement og min koncentration.

Den grønne morgenskål, som du får opskriften på herunder er særlig skånsom mod maven og kan tillige indtages af mennesker med irritabel tarm (IBS), dvs til jer der må spise efter low fodmap diæten.

Jeg har også fundet inspiration til grøden i "Top trimmede tarme" af bla Cæcilie Gamsgaard Seidel.

I blenderen kommer;

100 gram frisk spinat eller 4 kugler frossen

1/2 lime (skrællet)

1 banan

1 stor håndfuld friske krydderurter fx mynte og citronmelisse

1 lille hånd mandler (10-12 stks)

1 spsk chiafrø

1 spsk ha...

March 9, 2019

Vel hjemme efter en dejlig løbetur i blæsten. Jeg plejer ofte at løbe sammen med nogen, hvilket er skønt. Men i dag lod det sig ikke gøre, og da der snart står marathon på kalenderen, måtte jeg afsted alene. Det blev alligevel til en fantastisk tur. Til turen havde jeg fundet et spændende podcast frem - fra programmet Croque Monsieur. Et podcast om glade tarme med Oluf Borbye Pedersen (ham som har lært mig at spise blendede grøntsager til morgenmad). Den ene kilometer efter den anden blev tilbagelagt - og jeg ænsede næsten ikke modvinden💨💨, så spændende var det.

Han er så vanvittig inspirerende at lytte til, ja jeg er ret begejstret for hans måde at formidle videnskab på🙏

Jeg får endnu mere lyst til at nørde i det med fordøjelsen og til at gå den plantebaseret kost's vej. Ikke helt uden grund. Lyt med her

Hvis I ikke kan finde tid eller ro til alle 55 minutter, så lyt i det mindste til det sidste minut.

Over and out.

March 7, 2019

I kølvandet på mit sidste indlæg omhandlende opprioritering af ernæring i onkologien, kommer meget aktuelt denne artikel. En artikel af ernæringsterapeut og cand. pharm., Mia Damhus. Den kunne lige så godt have været skrevet af mig.

Den problematiserer virkelig godt det dilemma jeg stod i - i min sidste tid som sygeplejerske på onkologisk afdeling. Jeg genkender mig selv (før min ernæringsuddannelse) og mine kollegaer, ja hele kulturen, som Mia Damhus udfordrer i artiklen. 

Jeg er så glad for og stolt over, at jeg nu, i kraft af min ernæringsuddannelse, er i stand til at inddrage nye værktøjer - i min vejledning. Ikke nødvendigvis som erstatning, men i lige så høj grad som supplement. Som jeg ser det, så handler det nogle gange om at være åben og nysgerrig, at turde tage skyklapperne af og indstille sigtekornet på nogle af de ufatteligt mange nye publikationer, der hele tiden vælter ud - og som potentielt rummer nye vinkler og udviklingsmuligheder. God læselyst....

February 26, 2019

For et par måneder siden modtog jeg vores spændende fagblad "Fokus på Kræft og sygepleje"
Jeg faldt især over artiklen "Opprioritering af ernæring i onkologien kan redde liv" - og den resulterede i nedenstående bidrag, som jeg på opfordring bringer her.

Kære Ghita Parry

Jeg har netop læst din vigtige og meget relevante artikel omkring opprioritering af ernæringen i onkologien, som kan redde liv. Der er ikke noget som er mere rigtigt.

Jeg har sådan lyst til at give mit besyv med. Du må ikke opfatte det som en kritik, men mere som et perspektiv.

Jeg er onkologisk sygeplejerske gennem mange år. Har indtil for en måned siden arbejdet på afdeling R på OUH (Odense Universitetshospital). Jeg har desuden en sundhedsfaglig kandidatuddannelse fra Syddansk Universitet og sidst men slet ikke mindst en toårig ernæringsterapeutisk uddannelse.

Du skriver, at ansvaret for patienternes ernæring i større grad bør overlades til det sundhedsfaglige personale.

Jeg tænker, at denne gruppe omfatter både læger og s...

Please reload

Blogindlæg

Sundt ferieslik til kagegruppen

July 18, 2019

1/10
Please reload

Arkiv
Please reload